Τάρτα με μαρμελάδα δαμάσκηνου #yolo

Υπάρχει κάπου στην Αυστρία, στις όχθες του Δούναβη, μια μικρή πόλη με το όνομα Linz. Εκεί γεννήθηκε η διάσημη τάρτα του Linz, όχι πρόσφατα, πριν περίπου 350 χρόνια. Μια τραγανή τάρτα που μέσα στην ζύμη της έχει αλεσμένα φουντούκια και είναι γεμισμένη με μαρμελάδα, πραγματικό αριστούργημα. Για να φτιάξεις αυτήν την τραγανή ζύμη, πραγματική λιχουδιά, χρειάζεσαι μερικά απλά υλικά και λίγα εργαλεία. Γιατί τη γέμιση την ετοιμάσαμε εμείς για εσάς και την έχουμε έτοιμη κλεισμένη σε βαζάκι. #yolo της juk-black, μια μαρμελάδα δαμάσκηνο με άρωμα τριαντάφυλλο, σκέτη κόλαση.

Για να πετύχει η τάρτα χρειάζεσαι σωστές θερμοκρασίες.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχεις προθερμάνει τον φούρνο σου αλλιώς: ξέχνα την τάρτα. Ανάβεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς κι αν βάλεις αέρα, χαμηλώνεις την θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς. Αυτό ισχύει για όλες τις παρασκευές μια κι όταν βάλεις αέρα, η θερμοκρασία κυκλοφορεί πιο γρήγορα. Από υλικά χρειάζεσαι τα παρακάτω:

  • 1 κούπα ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή
  • 125 g αλεσμένα φουντούκια
  • 1 1/4 κούπες απλό αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 120 g παγωμένο, ανάλατο βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1 βαζάκι μαρμελάδα #yolo της juk-black

Βάζουμε στο κάδο με τα μαχαίρια την ζάχαρη, τα φουντούκια, την κανέλα και το αλεύρι να δουλευτούν μέχρι να ενωθουν καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους και δουλεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να γίνει η ζύμη σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε να ενωθεί και να γίνει μια ελαστική ζύμη. Ισως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο κρύο νερό μέχρι να γίνει η ζύμη μας ελαστική. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και παγώνουμε για μια ώρα τουλάχιστον. Κατόπιν κόβουμε το ένα τρίτο της ζύμης και το ανοίγουμε σε φύλλο ανάμεσα σε λαδόχαρτο για να μη κολλήσει στον πλάστη και τη βάζουμε στο ψυγείο. Στρώνουμε την τάρτα με την μαρμελάδα #yolo της juk-black . Κόβουμε το φύλλο σε φαρδιές λωρίδες και καλύπτουμε την επιφάνεια της μαρμελάδας με διαγώνιο τρόπο ώστε να μοιάζει με ψάθα. Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 25 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, η μέχρι να αποκτήσει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί πριν την κόψουμε.